• Kies een datum
  • Kies een datum
  • Overnachtingen
  • (per kamertype)
  • Zoek met Google maps!
Algemeen   Kamers   Sloep huren?   diner   Vergaderen   Route   

Arrangementen

Een waardebon cadeau geven
Toon beschikbaarheid
Aankomst
Vertrek
Aantal kamers

Over Sneek

Sneek is gelegen nabij het Sneekermeer en is onder andere bekend vanwege de historische binnenstad, met onder meer de Waterpoort, en de Sneekweek. De stad vervult een regiofunctie voor de Zuidwesthoek.
Sneek is ontstaan in de 10e eeuw op een hoger gelegen zandige landtong (Sneek = Ter Snake = op landtong) en is tot ontwikkeling gekomen na de aanleg van de zuidelijke dijk van de Hempolder Scherhem.
Daar kruiste deze de vaarweg (in oude documenten Magna Fossa, groot kanaal, genoemd) naar het noorden. Deze vaarweg naar het noorden (Geeuw, Sneeker Oudvaart) was nodig geworden omdat de Middelzee door dichtslibbing verloren was gegaan.
In 1295 vond in Sneek een grote stadsbrand plaats, waarbij een deel van de stad verloren ging. Sneek verkreeg vanaf de 13e eeuw diverse stadsrechten, die in 1456 officieel werden vastgelegd. Sneek werd daarmee een van de Friese elf steden. Dit was tevens het begin van een bloeiperiode als handelsstad die tot circa 1550 zou duren. In 1492 werd met de aanleg van een stadsgracht en stadsmuur begonnen. Vanaf die tijd was Sneek de enige ommuurde stad van Friesland. Van de oude Vestingwerken van Sneek resteren thans nog de Waterpoort en het Bolwerk.
De binnenstad van Sneek bevindt zich binnen de stadsgrachten. Het oudste gebied is de terp rondom de Grote of Martininkerk, waarvan een eerste bouw in de 10e eeuw plaats vond. De gehele Binnenstad en Stationsbuurt zijn aangesteld als beschermd stadsgezicht. In het centrum bevinden zich veel grachten en monumentale panden. Delen van de ommuring van de huidige binnenstad, waaronder de bekende Waterpoort en het Bolwerk, zijn nog aanwezig.
De stad is in verschillende fases uitgebreid. Aan het begin van de 18e eeuw werden grote woonwijken buiten de stadsgrachten aangelegd, het grootste deel in de jaren 30 en 50-60.
Nog altijd wordt uitgebreid, een van de laatste nieuwbouwwijken is het Harinxmaland. Aan de zuidelijke en westelijke buitenrand van de stad bevinden zich grote industriegebieden.
It Ges is een boulevard park speciaal voor watersport, met daarbij het hotel, Buitenplaats T Ges.

Lees verder...

Google

Bekeken Hotels

ALTIJD KORTING!